Primele ganduri atunci cand vine vorba despre constructia unei case sunt cele legate de bani. Oare voi avea toti banii sa termin lucrarea? Cat de mult ma va costa si ce cheltuieli neasteptate vor aparea oare pe parcurs? Voi reusi sa ma incadrez in buget? Sunt intrebari firesti, pe care oricine s-a gandit macar o data sa-si construiasca o casa, si le pune si fara aceste raspunsuri nu va reusi niciodata sa faca un prim pas.
Primul pas este contactarea unui arhitect si discutarea de principiu a unui proiect. Urmeaza achizitionarea unui teren, daca acesta nu exista. Procedura este rapida si simpla, insa atentie sa aveti o zona racordata la utilitati, sau macar acestea sa se afle in apropiere, pentru a nu avea surprize privind costurile. Este momentul sa incepeti demersurile privind autorizatia de constructie. Veti duce arhitectului actele terenului si cerrificatul de urbanism, in care se afla conditiile de construire in zona.
Odata proiectul terminat, veti contacta o firma de constructii si veti discuta despre ridicarea casei, tehnologii, materiale, stadii si mai ales preturi. Daca nu va permiteti sa executati casa pana la stadiul final, asigurati-va ca discutati exact, inainte de semnarea contractului, ce inseamna constructii case la gri.
Veti sti astfel foarte clar in ce etapa veti incheia lucrarile si ce mai aveti de facut pe mai departe pentru a ajunge cu casa la stadiul final, atunci cand veti dispune de buget suplimentar.
Stadiul la gri are avantajul ca duce constructia pana aproape de final, respectiv veti avea pereretii – atat cei interiori cat si cei exteriori – tencuiti si pregatiti pentru vopsea, sape turnate in casa si gata pentru gresie si parchet, si instalatiile electrice, sanitare si de incalzire aduse in casa, acoperisul terminat, cu tot cu invelitoare conform discutiilor, geamuri si usi exterioare montate, hidroizolatie si termoizolatie terminate.