Galaţi #2

Au mai trecut câteve zile peste noi, zile care m-au prins tot în Galaţi şi nu îmi pare rău de acest lucru. Astfel am avut ocazia de a merge cu colinda alături de tinerii de la Biserica “Agape” din Galaţi, biserică în care am crescut şi eu. A fost interesant când m-am întâlnit cu ei. Generaţiile la tineret sau cam schimbat. Din acei tineri pe care îi cunoşteam eu mulţi au plecat în alte oraşe la studii sau afară din ţară. Am mers cu ei în seara de ajun cu colinda şi mi-a plăcut faptul că am avut ocazia să vorbesc atât cu cei pe care îi cunoşteam de mic copil cât şi cu cei care atunci când eram în Galaţi aveau doar câtiva ani.

Ca peste tot unde mergi după mult timp şi am fost nevoit să le transmit noi informaţii cu privire la mine şi la familia din care fac parte. Am spus aceleaşi lucruri de multe ori în acea seara iar la un moment dat când vorbeam cu cineva chiar nu ştiam dacă persoanei aceleia îi spusem un lucru sau altcuiva.
Ziua de Crăciun a fost altfel decât normalul de până acum. Anii trecuţi eram acasă, mergeam la biserică apoi luam masa de prânz în familie, continuam cu un somn lung după care mergeam iar după-amiază la biserică iar după biserică mergeam cu tinerii puţin prin oraş. Devenise la un moment dat prea obişnuit acest tipar. Ieri am fost la Biserică “Emanuel” iar toată după-amiaza am petrecuto cu prietenii. A fost un Crăciun ieşit din tiparul cel obişnuit, unul chiar foarte plăcut.

Tratamente baleno-climaterice la Baile Felix

Baile Felix reprezinta in acelasi timp atat o localitate cat si una dintre cele mai importante statiuni balneoclimaterice de pe intreg teritoriul Romaniei. Aflate la o distanta de numai 8 km de municipiul Oradea, Baile Felix constituie cea mai mare statiune balneoclimaterica ce functioneaza in regim permanent, plasandu-se pe locul al doilea in topul numarului de locuri de cazare, dupa litoralul Marii Negre.
Cele mai vechi documente care atesta utilizarea Bailor Felix cu scopul de a trata diverse afectiuni dateaza inca din anul 1000, cand calugarul Felix, parorhul manastirii din Sinmartin, a descoperit atat izvoarele termale cat si proprietatile benefice ale acestora. Ulterior, in perioada 1711 – 1721, se construiesc primele asezaminte de recuperare, o forma primara a centrelor de tratament din ziua de astazi. Tot in aceeasi perioada statiunea este atestata documentar sub numele de “Baia lui Felix” in timp ce in anul 1885 se capteaza un nou izvor termal cu temperatura de 49 C.
Temperatura apelor termale din Baile Felix variaza intre 20 si 49 C, iar datorita continutului extrem de ridicat de saruri minerale, medicii internisti recomanda pacientilor lor atat tratamentele cat si curele cu ape din bai.
In ceea ce priveste numarul de locuri de cazare, cat si capacitatea acestora, in Baile Felix exista numeroase hoteluri si pensiuni ce pot gazdui simultan peste 7000 de turisti. Calitatea acestora este absolut ireprosabila, preturile fiind pe buzunarul oricui. In ceea ce priveste agrementul in aceasta statiune, de mentionat este faptul ca exista numeroase bazine de inot, atat stranduri in aer liber cat si stranduri acoperite, diverse terenuri de sport, etc. Un lucru deosebit este ca datorita climei extrem de blande, aici cresc o serie de nuferi subtropicali ce nu sunt de gasit oriunde.
De mentionat ar fi faptul ca statiunea Baile Felix este, de asemenea, una dintre cele mai cautate din intreaga tara. Pentru a obtine cazare la hotelul sau pensiunea dorita, recomandam planificarea sejurul cat mai din timp. Astfel, puteti obtine chiar si o serie de reduceri substantiale ce vor scadea semnificativ din costurile intregii calatorii.
Chiar daca numele de “Baile Felix” a devenit intr-un fel sinonim cu termenul de statiune balneoclimaterica, in aceasta zona putem regasi si obiective turistice speciale precum Lacul cu nuferi si lotusi ce adaposteste numeroase specii de broaste testoase, Rezervatia Naturala “Paraul Peta”, sau chiar Strandul cu valuri din Baile 1 Mai.
Proprietatile curative certificate si omologate ale Bailor Felix, precum si proprietatile oligometalice, calcice, sodice sau biocarbonatate, namolurile sapropelice sau apele termale au devenit rapid cunoscute si extrem de cautate atat de locuitorii Romaniei cat si de turisti din intreaga lume!
Climatul bland permite atat existenta cat si dezvoltarea unei paduri de foioase dense si intinse, padure ce ofera o atmosfera incomparabila in orice sezon. Statiunea Baile Felix este mai mult decat indicata pentru oamenii de toate varstele aflati in cautarea unei destinatii propice atat pentru relaxare cat si pentru tratament. Din pacate, Baile Felix au cunoscut o dezvoltare optima abia dupa revolutia din anul 1989, hotelurile, pensiunile sau vilele din intreaga statiune aflandu-se la nivelul turismului international.
Totusi, de pe lista cu obiective turistice ce nu trebuiesc ratate, ar trebui sa se afle in primul rand Pestera Ursilor (singura din tara amenajata la nivel international, vestita pentru fosilele ursului de pestera), Capela de la Haieu, cladirea Sanifarm (o fosta manastire), Biserica Ortodoxa de la Rantau, Biserica Romano-Catolica din Baile 1 Mai, Biserica Unita Greco-Catolica (construita in anul 1906), Biserica de lemn din brusturi si evident, Biserica Greco-Catolica din Baile Felix.
Desi poate are renumele nemeritat de statiune pentru oameni in varsta, Baile Felix reprezinta mult mai mult de atat. In aceasta locatie isi au locul lor atat cei mici, cat si cei tineri! Un sejur in aceasta locatie inseamna sanatate curata.

La Schela

A doua zi de Crăciun mă aşteptam să la o hoinăreală prin Galaţi care, cred că în cele din urmă nu ar fi fost o idee super grozavă. Noile persoane ce le-am cunoscut în Galaţi au avut o idee genială: să mergem la Schela la o prietenă de la biserică şi acolo să ne întâlnim cu verişorii acelei fete şi să mergem la săniuş. Zis şi făcut. Am plecat să luăm un maxi-taxi spre Schela dar am aflat că singura maşină care mergea spre Schela tocmai plecase de vreo 20 min şi se întorcea după vreo 2 ore. Am zis că luăm un maxi de Pechea urmând ca să mai mergem o bucată de drum, de vreo 2 km, pe jos dacă nu va veni cineva să ne ia cu maşina.
Zis şi făcut. Ne-am suit în maxi de Pechea iar când am coborât la drumul spre Schela am rămas fără cuvinte datorită unui peisaj foarte frumos. Un cer aproape senin, doar câţiva nori, dar de un albastru perfect şi un alb frumos de la colinele acoperite de zăpadă. De acolo am pornit spre Schela pe jos şi ne întrebam ce ar fi să vină unul din acei verişori să ne ia cu maşina, iar de maşina n-ar fi acasă să vină cu tractorul lor de la fermă. În cele din urmă a venit cineva cu maşina şi ne-a luat, am ajuns acolo acasă, eu am făcut cunoştinţă cu noii oameni, am stat puţin de vorbă în casă după care am plecat la săniuş, cu ceolofanul. :)
A fost o adevărată peripeţie la “săniuş”. A trebuit să ne facem pârtia noastră pentru ceolofane şi nu am reuşit să ne dăm decât pe burtică. Totul a fost compensat de frumuseţea soarelui care era spre apus şi care încălzea atât de frumos peisajul.
Aici am putut vedea cum unele buruieni au rezistat zăpezii, care au rămas deasupra ei iar atunci m-am întrebat dacă în vieţile noastre mai avem lucruri care străbat dincolo de lumea aceasta, care rămân deasupra acestei lumi.
Am avut parte de un apus de soare frumos, mai ales că eram între prieteni. Ne-am bucurat de el stând de vorbă în tihnă până când cineva a zis că a îngheţat :-s.
Spre seară ne-am întros de pe deal acasă unde am vorbit în continuare, am stat la masă şi am jucat un joc :D . Dar interesant a fost şi drumul spre Galaţi când nu mai eram siguri că avem sau nu maxi-taxi iar în cele din urmă am mers cu o ocazie după ce am stat în frig vreo jumătate de oră să vină maxi sau să oprească cineva.

Am fost odată

Trebuie să recunoaştem, vieţile noastre, pe măsură ce sunt mai sofisticate, au devenit mai simple. Mă gândeam cum era viaţa pe vremea lui Sebastian, văzând toată acea agitaţie din Jurnalul lui; câtă frământare, ce imprevizibil… Şi mai înainte, în timpul lui Eminescu, când moda era să te muţi din casă o dată la şase luni, fie şi-n casa de vizavi, întorcând-o pe a ta pe dos…; totul era un zbucium continuu, iar tehnologia era la nivelul manivelei şi-al găleţii scoase din puţ. Cele mai mici lucruri se obţineau cu cele mai nesuferite eforturi.
       Avem impresia, când ne imaginăm trecutul, a unei tihne nemaipomenite (virtuţile ‘vieţii simple’), iar viaţa modernă ne apare, în contrast, ca un stres şi o zbatere ameţitoare. Cât e de fals. Lucrurile stau exact pe dos: vieţile noastre se simplifică. Tehnologia sofisticată ne-a decomplexificat existenţele, iar timpurile (absenţa războaielor, dominaţia economică etc.) ne-au adus confortul, previzibilul şi plictisul. Sunt uluit ce vieţi zbuciumate aveau cei dinainte. Bunicii mele i-au ars ruşii casa; într-o după-amiază s-a întors din oraş şi a găsit pe locul ei o grămadă de moloz, din care ieşea o mică dâră de fum. Câţi n-au trebuit s-o ia, în felul ăsta, în întregime de la capăt. Când mă uit în albumul de fotografii, cu cât văd generaţii mai vechi, să zicem până la 1880-90, cu atât constat acest tip de regresie. Noi nu mai cunoaştem, ca ei, semnificaţia cuvântului ‘dramă’; îi dăm o coloratură domestică, am uitat ce înseamnă să te calce istoria în picioare.
       De la Rousseau ne vine iluzia asta. El a impus ideea că viaţa primitivă e simplă, că omul în starea de natură e fericit iar viaţa modernă, sofisticată, e un zbucium. Truismul subzistă şi azi: când spui ‘modern’, toată lumea îşi imaginează ceva agitat, ‘secolul vitezei’ şi toate celelalte stupidităţi pioase. Ce iluzie. De fapt, viaţa ‘eco’ a unui trib amazonian e o catastrofă de stres continuu, amestec de fugă, superstiţie şi groază fără sfârşit…, iar vieţile noastre n-au fost niciodată mai previzibile, mai confortabile, mai simple.
       Lucrurile înaintează tot mai mult spre confort şi simplificare, îmi imaginez. Maladiile de epocă sunt, ca urmare, plictisul, nonsensul, singurătatea… Suferinţele s-au transmutat, dinspre fizic şi psihic, spre reflexiv şi intim, în zona cea mai adâncă şi mai delicată a conştiinţei. Problema sensului se pune din nou pentru noi, cu o acuitate nouă, deosebit de stranie. (Degeaba am căuta în cărţi felul cum au rezolvat-o antecesorii; ei nu o puneau deloc în aceşti termeni, nici un răspuns nu se află la ei.) Asistăm la destrămarea lentă a tuturor instituţiilor cunoscute. Şi nu vezi deloc de ce ai mişca un deget, în general pentru orice… Suferinţa noastră e calmă, la ralenti, sfâşierea noastră e o sfâşiere calmă şi continuă. Lumea nu înaintează, ci încetineşte. Ăsta e procesul straniu, de care reuşim cu greu să ne dăm seama.
       Am fost odată într-o gară când nu trecea nici un tren. Nici un om pe peron; nici un câine; toate umbrele lungi lăsate de obiecte erau nemişcate. Maşinăriile şi utilajele grele, complicate, din apropiere nu erau doar înţepenite, dar ţi se părea, ba chiar aveai certitudinea că n-au funcţionat niciodată. Nu ştiu cît a durat, un sfert de ceas, poate mai mult, senzaţia. Nu eram cu totul nefericit. Măsuram  calmul, liniştea egală. Mişcarea care a urmat, un fel de foşnet, a părut dureroasă. Un punct terminus era inevitabil.

O vindecare miraculoasa

Celulele stem sunt un miracol. Totusi chiar si inainte ca medicina moderna sa le fi descoperit, aceste mici entitati miraculoase actionau la fel de eficient in organism chiar daca rolul lor natural este cu totul altul. Astfel, ele reprezinta forme celulare nedezvoltate complet care in mod normal ajuta la dezvoltarea organelor si in ciclul natural al organismului contribuie la completarea si inlocuirea celulelor care mor sau se imbolnavesc.
Zilele trecute am descoperit un articol foarte interesant despre o tanara din America ce ramasese paralizata aproape complet in urma unui accident de masina. Astfel am aflat ca Janet ajunsese in scaunul cu rotile dupa ce masina pe care o conducea s-a rasturnat si a cazut de pe un pod.
Ca un adevarat luptator cu viata, tanara n-a incetat sa spere si atunci cand reprezentatii unui spital din Spania i-au oferit posibilitatea de a incerca un tratament experimental cu celule stem, Janet a acceptat imediat sa zboare peste Ocean pentru a incerca si aceasta solutie
La spital, echipa de chirurgi a apelat la o tehnica sofisticata de recoltare a celulelor  stem din   pentru ca putin mai tarziu sa i le implanteze in coloana.
In orice caz, dupa o perioada destul de lunga de timp, aproape trei ani daca am retinut eu bine, Janet s-a intors la acelasi spital pentru o serie de verificari cu aparatul RMN pentru a vedea cum au evoluat celulele stem in urma operatiei si care sunt sperantele pentru ca ea sa mai mearga vreodata. Cum era de asteptat, micutele celule stem si-au facut treaba si au inceput sa se transforme incetul cu incetul in celule specifice acelei regiuni din coloana vertebrala, reusind sa refaca o parte din legaturile distruse la accident. Insa recuperarea, chiar si in aceste conditii este lenta si va tine destul de mult timp, dar la sfarsit, se preconizeaza ca refacerea va fi completa.

Nici măcar.

Faptul că nu mă interesează decât literatura mă face să pierd o mulţime de laturi ale vieţii. Uneori mă uit pe stradă şi în loc să văd oameni, percep scene, personaje, un tip care aduce cu Stavroghin, un profil al lui Julien, e cam ridicol. Peste tot, cotoare ambulante de cărţi – sau de filme. Nu e prea vesel.
       ‘Nu mă înteresează decât literatura’… Nici măcar.

       G.L.: speculativ, intens, pierdut; A.P.: dialectic, şotronul lui nici-nici, frivolitate a intervalului: amendezi rapid extremele ca să fii undeva la mijloc, când eşti perfect niciunde. Spiritul geometric şi spiritul de fineţe în varianta café du Commerce. Am avut adesea impresia clară a unei imposturi a carismei (la tipi omeneşte admirabili etc.). În fond, e sigur că dialecticianul va repurta mereu victorii la galerie. De ce postura actorului mi s-a părut brusc supărătoare? Ideea că adevărul are nevoie de ambalaj îmi face un pic silă. Asta trebuie să fie. Sunt obosit. Sau sunt bătrân.

       The king’s speech (2010), The kids are all right (2010), Caché (2005), Mr. Nobody (2009), Black swan (2010), I am love (2010), Gerry (2002). Nimic. Voi pierde şi filmele.

era imaginea..

Platforma sârbilor pentru viitor, când intri într-un bar din Belgrad şi discuţi cu cineva de acolo: ‘Prima oară când îi simţim pe americani slabi, şi când primim semnalul de la ruşi, recucerim Kosovo-ul şi-i alungăm pe toţi musulmanii în Albania. Rapid, fără discuţii şi fără greşeala de a-i violenta fizic; îi facem pachet şi-i expediem peste graniţă. Kosovo e un provizorat. După ce ne-au făcut americanii, kosovarii, care trăiau de sute de ani acolo, or să plătească pentru ambiţia lor absurdă. Lucrurile vor fi ca înainte’.
       Nici vorbă de penitenţă, de resemnare. Probă că istoria nu e niciodată ce ne închipuim.

       În unele restaurante sau cafenele din Franţa, ceaiul e mai scump decât cafeaua. Oamenii îl beau mai lent; s-a calculat timpul de ocupare a mesei…

       Baudelaire: opium, haşiş, laudanum. Nu atât de mult pe cât se crede, totuşi. La început, îl depăşea până şi Balzac.

       Un fotograf străin, oprind o fată din Varşovia:
       – Nu te supăra, pot să-ţi fac o poză?
       – Îmi pare rău, am prieten.

       Lungă serie Sophie Tucker.

       De câte ori ajung în Bucureşti, ştiu că o să uit sistematic să iau un aparat foto şi să merg la Patriarhie. Undeva pe fresca din pridvor, în stânga uşii, unde e înfăţişat Iadul – e faimosul portret al lui Nae Ionescu în chip de drac, de care pomeneşte Vulcănescu. Dispus central în compoziţie, negru, cu aripile deschise etc. Nu l-am găsit nicăieri în cărţi sau pe internet.
       Era imaginea care-mi lipsea din iconografie…

Jucurile Online HD

Piata de jocuri online s-a obisnuit sa ne surprinda, parerea mea ca la intervale din ce in ce mai scurte, cu noi aparitii si imbunatatiri. Una dintre acestea este aparitia jocurilor online in format HD. Ce inseamna HD? HD vine de la High Definition si se refera la calitatea imaginii, ceea ce inseamna ca jocurile care pana acum le jucati dar care din punct de vedere grafic nu se vedeau pre bine , au fost imbunatatite. Initial tehnologia HD se referea la sunet si la video,  in sectorul media, dar treptat a inceput sa se indrepte si catre restul de domenii conexe acestora : jocurile online si jocurile pentru console.

Care sunt avantajele jocurilor online HD? In primul rand este imagina care este de o calitate net superioara. Pentru a putea rula un joc in format HD insa ai nevoie de un monitor cu o rezolutie de 1280 x 720 sau mai mare (1920 x 1080 este rezolutia pentru full HD). Ai nevoie de asemenea de de o placa grafica capabila de a suporta o asemenea rezolutie e monitorului.
Jocurile online pe care le poti juca HD sunt nenumarate. Aproape toate jocurile din ziua de astazi pot fi jucate si in format HD.  Majoritatea dintre ele pot fi jucate pe platforme online si sunt oferite gratuit. Gama de jocuri online HD pe care o puteti gasi este foarte diversificata, de la jocurile pentru gatit, la jocuri de actiune , la Angry Birds, si la cunoscutul personaj Mario. Gasiti deasemenea si jocuri pentru copii cu celebra papusa Barbie, sau in care copii pot sa isi dezvolte din abilitatile de coordonare a culorilor prin colorare.
Indiferent de motivul pentru care alegeti sa va jucati online, distractia si buna dispozitie sunt un rezultat garantat, iar cei care se ocupa cu design-ul de jocuri deja se gandesc cum pot sa faca aceasta experienta si mai placuta.

Verde

Verde, verde nu ma pierde. Noaptea e verde pentru cine stie s-o dezmierde. Si firul de la telefon care intra intr-un perete vernil, se strecoara pe sub asfaltul inverzit de matasea broastei, strapunge pajistile, vaile, muntii (astia nu-s verzi, cu exceptia muntelui de smarald) si ajunge intr-un loc verde. Vorbele nu sint verzi, doar brinza e verde, brazdata de vinisoare verzi de mucegai dospit din doua bacterii concurente si recurente. Verde e parul iubitei mele, vazut prin ochii mei verzi. De fapt, nimic nu e verde, doar lumina e verde si tot ce vedem noi verde este pentru ca asa vrea raza aia buclucasa, care schioapata de verde dupa ce si-a luxat articulatiile incercind alte culori. Verde e sufletul primavara cind bobocii verzi irump de sub pielea care plezneste tandru. Verde e o frunza de menta, dementa, dementa, dementa.

Vergil era un tip versatil. Un venetic. Se aciuase in mansarda ciuruita de ploi si peticita cu pungi de gunoi in urma cu mai bine de un an. Studia literele. Incepuse cu a si se oprise la b. Be-bere. Multa, multa bere. Trasese cu mecla la toate colegele de an si le gasise pe rind nod in papura. Una-i sluta, alta-i muta, ceastalalta-i ne***ta. Dupa un timp, a constatat ca are o problema. De forma, nu de fond. Si, ajutat de halbele care se succedau in ritm de bossanova, a inceput o operatiune migaloasa de redesenare a idealului sau feminin. Ar fi incercat figura cu coasta, dar s-a resemnat cu gindul ca n-are vocatie de Creator. Asa s-a nascut, din spuma berii, Afrodita lui. O afrodita de uz personal. Instructiuni de folosire: afrodita personala nu vorbeste. Si-a scarpinat interogativ claia de par naclait de fum si a realizat ca alte instructiuni nu mai sint necesare. Daca nu vorbeste, atunci raul e taiat de la radacina si alte belele nu are cum sa mai cauzeze. Totusi, contemplind-o in tacere, prin sticla halbei de bere, asa cum vazuse el intr-o reclama misto, a realizat ca totusi afrodita lui personala are gura. La ce ar putea fi de folos cele doua buze, gindi fara sa se-amuze. Si atunci i-a venit ideea. O va invata sa-l sarute. Da, o idee excelenta. Avea astfel ocazia sa recupereze tot timpul pierdut. Iar buzele lui sa simta si altceva decit buzele reci, sticloase, ale halbelor de bere. Ce idee minunata! Ii va face program. Dimineata, pupicii ei vor poposi pe pleoapele grele de somn si vor sorbi si ultima farima de mahmureala. Apoi, dupa ce va iesi din baie, pupicii ii vor dezmierda obrajii si gitul, iritate de la barbierit. La prinz, ii vor tonifia talpile chinuite de atita mers pe jos si, pentru digestie, un pupic mic pe buric. Si tot asa. Ce mai ramasese, era programat seara. Pupici tandri pe piept, pe spate, pe ceafa, pupici senzuali pe buricele degetelor, pupici obraznici pe coapse si fese si, apogeul, pupicul verde. Dupa un timp, Vergil nu mai traia decit pentru pupicii afroditei sale personale. Niste pupici virtuali, desigur, asa cum era si afrodita lui personala. Singura sa nemultumire era legata de pupicul verde. Sertarul respectiv din imaginatia lui era gol. Asa ca intr-o zi n-a mai rabdat si a plecat in cautarea pupicului verde.

Ce telefoane ieftine se mai cumpără

Într-o lume a telefoniei mobile dominată de smartphone-uri ai putea spune că lumea nu mai cumpără telefoane ieftine, dar se pare că lucrurile nu stau chiar așa. Iată mai jos două exemple de telefoane ieftine care sunt în continuare căutate și cumpărate pentru că, nu-i așa, nu toată lumea are nevoie de telefoane mobile inteligente. Nokia C2 se găsește pe piața liberă la un preț avantajos, de doar 270 lei. Nu dispune de foarte multe facilități dar te poți descurca excelent cu el. 

Este un telefon cu slide, compact și are un ecran de doi inci. Cu telefonul Nokia C2-05, poți să rămâi la curent cu evenimentele importante pentru tine. Din bara de comenzi rapide aflată pe ecranul principal poți să accesezi caracteristicile dedicate pentru Facebook și Twitter pentru a verifica actualizările de stare și tweet-urile prietenilor. Telefonul Nokia C2-05 este prevăzut cu player audio și cu radio RM și își permite să asculți posturile preferate oriunde te-ai afla. 

Dispozitivul are și o camera foto VGA. Nokia 300 se găsește pe piața liberă la un preț de circa 430 lei. Este puțin mai scump decât primul telefon prezentat, dar trebuie să recunoaștem că dispune și de mai multe calități și oricum nu este un preț enorm pentru piața liberă. Datorită procesorului de 1 Ghz și a algoritmilor inteligenți de comprimare a datelor, telefonul Nokia 300 încarcă paginile web rapid și utilizează mai puține date. Telefonul are și o camera de 5 MP și poți încărca pozele făcute foarte rapid pe Facebook.