Piata locurilor de munca

Daca la inceputul crizei cu fiecare an care trecea credeam ca urmatorul va fi mai din punct de vedere a locurilor de munca, marturisesc ca la momentul actual optimismul mi-a disparut, si din cate observ nu numai mie.
Aflandu-ma de curand in situatia de a-mi cauta de munca, am aflat cat de cazuta este piata muncii si cat de putine locuri de munca noi apar in fiecare zi. Din punct de vedere a angajatorilor aceasta perioada este una foarte buna dat fiind ca mana de lucru calificata este din abundenta, iar pretentiile salariale au scazut. Din punct de vedere a anagajatilor, schimbarea jobului sau gasirea unuia este foarte dificila, iar pentru a avea un avantaj in fata celorlalti candidati este necesara obtinerea de certificari, sau participarea la cursuri, iar acest lucru nu este deloc ieftin.
De departe in situatia cea mai critica din punctul meu de vedere se afla studentii abia iesiti de pe bancile falcultatii dar si persoanele trecute de 50 de ani. Desi aceste doua categorii isi gaseau dificil un loc de munca si inainte, la momentul actual devie aproape imposibil. Pentru tinerii studenti lipsa de experienta devine o piedica greu de trecut, iar joburile care li se ofera sunt de cele mai multe ori platite foarte prost si in domenii care nu au nici o legatura cu pregatirea cumulata in timpul anilor de studii. Pentru persoanele peste 50 de ani, principalul dezavantaj este lipsa maleabilitatii. La momentul actual angajatorii solicita din ce in ce mai multe cunostinte, experienta in lucru cu calculatorul si capacitatea de a invata usor lucruri noi. Pentru persoanele care nu au crescut practic cu un calculator in casa, acest lucru este dificil de invatat acum, si este si mai dificil sa concureze cu persoane mai tinere care au deja experienta in domeniu.
Din pacate trecem printr-o perioada dificila, in care singurul sfat pe care pot sa vi-l dau pentru a reusi pe piata muncii este sa invatati cat mai mult.