De la gunoi, la curent electric

De acum, gunoiul va fi folosit pentru a produce biogas, care la randul sau va fi transformat in curent electric. Acest lucru nu este vis, ci se se intampla in present in Oradea, unde un proiect similar a adus un buget de 100.000 de euro.

Pentru implementarea acestei idei, la Oradea a fost construita o instalatie uriasa. Proiectul total a costat aproximativ jumatate de million de euro. Cele doua motoare pe care le are vor functiona 24 din 24 de ore, avand ca rol transformarea biogazului in curent electric. Proiectul a fost initiat si dezvoltat de firma de salubritate din oras.
Coordonatorul proiectului, Ivan Sentes, a explicat ca un container adaposteste cele doua motoare care sunt racordate la generatoare de 500 kw, in total. Motoarele vor avea puterea sa produca 0,5 megavati pe ora.

Intr-un interviu, coordonatorul a declarat: ,,La o concentratie de 40% de metan in gazul de depozit se poate ca omul sa se gandeasca la o utilizare rentabila a acestui gaz, respectiv producerea de curent electric. Continutul de metan la ora actuala este in jur de 56, tinde catre 60%”.