CURIOZITATI DESPRE FULGERE

Daca sunteti curiosi sa stiti cum s-au format fulgere si ce reprezinta acestea de fapt, atunci cititi cu atentie urmatoarele randuri pentru ca aici vor fi dezvaluite informatii de valoare. Fulgerele au ritmicitate mare de aceea zilnic 8 milioane de fulgere lovesc pamantul. Din pacate, odata cu acestea se intampla si dezastre astfel ca anual aproximativ 25.000 de persoane sunt lovite si ucise de fulgere in toata lumea. Adevarul crud este ca fulgerele ucid mai multe persoane decat uraganele si tornadele la un loc. Tot acestea sunt raspunzatoare si pentru aprinderea a peste 10.000 de incendii de vegetatie in fiecare an. Asadar, fulgerul reprezinta o forta dezlantuita, care poate lovi in orice clipa, chiar si atunci cand este senin. Datorita fortei dezlantuite, in trecut fulgerele au fost considerate, o manifestare a razbunarii divinitatii.

Unii oameni credeau ca atunci cand faci rele apare fulgerul care era considerat biciul lui Dumnezeu. Stramosii nostri erau de parere ca un fulger este de 5 ori mai incins decat suprafata Soarelui, de aceea il asoceau cu ce se poate intampla mai rau. Un alt lucru interesant despre fulgere se refera la viteza sa pe secunda care atinge chiar si 100 km si uneori chiar si mai mult. Si acum sa vorbim care sunt sansele sa fiti lovit de un fulger. In urma studiilor efectuate s-a ajuns la concluzia ca exista o probabilitate de 1 la 300.000 ca o persoana sa fie lovita de fulger. Statistic insa fulgerele lovesc de 4 ori mai multi barbati de cat femei. Este absolut ingrijorator faptul ca odata cu accentuarea fenomenului de incalzire globala, sansele ca o persoana sa fie lovita de un fulger sa creasca, chiar si cu pana la 50%. Insa va puteti feri de fulgere deoarece datorita instalatiilor de paratrasnet, orasele sunt zone relativ sigure in ceea ce priveste siguranta.Insa fulgere pot lovi oriunde si pot lua prin surprindere populatia, dat fiind faptul ca pot aparea chiar si daca nu este furtuna.

Daca va aflati insa in camp deschis sau creste montane, pe malul raurilor, a lacurilor, si auziti tunetul atunci inseamna ca va alfati la cel mult 16 km de o furtuna si aveti sanse sa fiti loviti de fulger. Deci ar cam trebui sa o luati din loc. Daca sunteti surprinsi de o furtuna cu fulgere, puteti sa va adapostiti in masina atata timp cat nu intrati in contactcu zonele metalice. Iar daca aveti la dumneavoastra o umbrela, puteti sa o inchideti deoarece nu va ajuta deloc ci doar sporeste sansele de a fi lovit de fulger. Daca vedeti ca fulgera afara in timp ce spalati vase este mai bine sa va indeprtati de aceasta sursa deoarece apa poate fi un bun conductor de eletricitate. Prin urmare fulgerele sunt imprevizibile pot lovi oricand, chiar daca nu ploua. Cu toate acestea fulgerul este un fenomen natural si nu supliciu. Unii sunt de parere ca fulgerul reprezinta o manie cereasca, insa se pare ca sunt distrusi o gramada de copaci iar natura are de suferit. Daca ati fost vreodata martor unui fulger care brazdeaza cerul intr-o seara racoroasa de vara ati trait o experienta infricosetoare dar si inedita in acelasi timp mai ales daca va aflati intr-o companie placuta pe terasa unui restaurant de la malul marii. Poate ar trebui sa ne gandim ca fulgerele reprezinta o modalitate prin care mama natura, cauta sa ne atraga tuturor atentia .