Tratamente baleno-climaterice la Baile Felix

Baile Felix reprezinta in acelasi timp atat o localitate cat si una dintre cele mai importante statiuni balneoclimaterice de pe intreg teritoriul Romaniei. Aflate la o distanta de numai 8 km de municipiul Oradea, Baile Felix constituie cea mai mare statiune balneoclimaterica ce functioneaza in regim permanent, plasandu-se pe locul al doilea in topul numarului de locuri de cazare, dupa litoralul Marii Negre.
Cele mai vechi documente care atesta utilizarea Bailor Felix cu scopul de a trata diverse afectiuni dateaza inca din anul 1000, cand calugarul Felix, parorhul manastirii din Sinmartin, a descoperit atat izvoarele termale cat si proprietatile benefice ale acestora. Ulterior, in perioada 1711 – 1721, se construiesc primele asezaminte de recuperare, o forma primara a centrelor de tratament din ziua de astazi. Tot in aceeasi perioada statiunea este atestata documentar sub numele de “Baia lui Felix” in timp ce in anul 1885 se capteaza un nou izvor termal cu temperatura de 49 C.
Temperatura apelor termale din Baile Felix variaza intre 20 si 49 C, iar datorita continutului extrem de ridicat de saruri minerale, medicii internisti recomanda pacientilor lor atat tratamentele cat si curele cu ape din bai.
In ceea ce priveste numarul de locuri de cazare, cat si capacitatea acestora, in Baile Felix exista numeroase hoteluri si pensiuni ce pot gazdui simultan peste 7000 de turisti. Calitatea acestora este absolut ireprosabila, preturile fiind pe buzunarul oricui. In ceea ce priveste agrementul in aceasta statiune, de mentionat este faptul ca exista numeroase bazine de inot, atat stranduri in aer liber cat si stranduri acoperite, diverse terenuri de sport, etc. Un lucru deosebit este ca datorita climei extrem de blande, aici cresc o serie de nuferi subtropicali ce nu sunt de gasit oriunde.
De mentionat ar fi faptul ca statiunea Baile Felix este, de asemenea, una dintre cele mai cautate din intreaga tara. Pentru a obtine cazare la hotelul sau pensiunea dorita, recomandam planificarea sejurul cat mai din timp. Astfel, puteti obtine chiar si o serie de reduceri substantiale ce vor scadea semnificativ din costurile intregii calatorii.
Chiar daca numele de “Baile Felix” a devenit intr-un fel sinonim cu termenul de statiune balneoclimaterica, in aceasta zona putem regasi si obiective turistice speciale precum Lacul cu nuferi si lotusi ce adaposteste numeroase specii de broaste testoase, Rezervatia Naturala “Paraul Peta”, sau chiar Strandul cu valuri din Baile 1 Mai.
Proprietatile curative certificate si omologate ale Bailor Felix, precum si proprietatile oligometalice, calcice, sodice sau biocarbonatate, namolurile sapropelice sau apele termale au devenit rapid cunoscute si extrem de cautate atat de locuitorii Romaniei cat si de turisti din intreaga lume!
Climatul bland permite atat existenta cat si dezvoltarea unei paduri de foioase dense si intinse, padure ce ofera o atmosfera incomparabila in orice sezon. Statiunea Baile Felix este mai mult decat indicata pentru oamenii de toate varstele aflati in cautarea unei destinatii propice atat pentru relaxare cat si pentru tratament. Din pacate, Baile Felix au cunoscut o dezvoltare optima abia dupa revolutia din anul 1989, hotelurile, pensiunile sau vilele din intreaga statiune aflandu-se la nivelul turismului international.
Totusi, de pe lista cu obiective turistice ce nu trebuiesc ratate, ar trebui sa se afle in primul rand Pestera Ursilor (singura din tara amenajata la nivel international, vestita pentru fosilele ursului de pestera), Capela de la Haieu, cladirea Sanifarm (o fosta manastire), Biserica Ortodoxa de la Rantau, Biserica Romano-Catolica din Baile 1 Mai, Biserica Unita Greco-Catolica (construita in anul 1906), Biserica de lemn din brusturi si evident, Biserica Greco-Catolica din Baile Felix.
Desi poate are renumele nemeritat de statiune pentru oameni in varsta, Baile Felix reprezinta mult mai mult de atat. In aceasta locatie isi au locul lor atat cei mici, cat si cei tineri! Un sejur in aceasta locatie inseamna sanatate curata.