Galaţi #2

Au mai trecut câteve zile peste noi, zile care m-au prins tot în Galaţi şi nu îmi pare rău de acest lucru. Astfel am avut ocazia de a merge cu colinda alături de tinerii de la Biserica “Agape” din Galaţi, biserică în care am crescut şi eu. A fost interesant când m-am întâlnit cu ei. Generaţiile la tineret sau cam schimbat. Din acei tineri pe care îi cunoşteam eu mulţi au plecat în alte oraşe la studii sau afară din ţară. Am mers cu ei în seara de ajun cu colinda şi mi-a plăcut faptul că am avut ocazia să vorbesc atât cu cei pe care îi cunoşteam de mic copil cât şi cu cei care atunci când eram în Galaţi aveau doar câtiva ani.

Ca peste tot unde mergi după mult timp şi am fost nevoit să le transmit noi informaţii cu privire la mine şi la familia din care fac parte. Am spus aceleaşi lucruri de multe ori în acea seara iar la un moment dat când vorbeam cu cineva chiar nu ştiam dacă persoanei aceleia îi spusem un lucru sau altcuiva.
Ziua de Crăciun a fost altfel decât normalul de până acum. Anii trecuţi eram acasă, mergeam la biserică apoi luam masa de prânz în familie, continuam cu un somn lung după care mergeam iar după-amiază la biserică iar după biserică mergeam cu tinerii puţin prin oraş. Devenise la un moment dat prea obişnuit acest tipar. Ieri am fost la Biserică “Emanuel” iar toată după-amiaza am petrecuto cu prietenii. A fost un Crăciun ieşit din tiparul cel obişnuit, unul chiar foarte plăcut.

Tratamente baleno-climaterice la Baile Felix

Baile Felix reprezinta in acelasi timp atat o localitate cat si una dintre cele mai importante statiuni balneoclimaterice de pe intreg teritoriul Romaniei. Aflate la o distanta de numai 8 km de municipiul Oradea, Baile Felix constituie cea mai mare statiune balneoclimaterica ce functioneaza in regim permanent, plasandu-se pe locul al doilea in topul numarului de locuri de cazare, dupa litoralul Marii Negre.
Cele mai vechi documente care atesta utilizarea Bailor Felix cu scopul de a trata diverse afectiuni dateaza inca din anul 1000, cand calugarul Felix, parorhul manastirii din Sinmartin, a descoperit atat izvoarele termale cat si proprietatile benefice ale acestora. Ulterior, in perioada 1711 – 1721, se construiesc primele asezaminte de recuperare, o forma primara a centrelor de tratament din ziua de astazi. Tot in aceeasi perioada statiunea este atestata documentar sub numele de “Baia lui Felix” in timp ce in anul 1885 se capteaza un nou izvor termal cu temperatura de 49 C.
Temperatura apelor termale din Baile Felix variaza intre 20 si 49 C, iar datorita continutului extrem de ridicat de saruri minerale, medicii internisti recomanda pacientilor lor atat tratamentele cat si curele cu ape din bai.
In ceea ce priveste numarul de locuri de cazare, cat si capacitatea acestora, in Baile Felix exista numeroase hoteluri si pensiuni ce pot gazdui simultan peste 7000 de turisti. Calitatea acestora este absolut ireprosabila, preturile fiind pe buzunarul oricui. In ceea ce priveste agrementul in aceasta statiune, de mentionat este faptul ca exista numeroase bazine de inot, atat stranduri in aer liber cat si stranduri acoperite, diverse terenuri de sport, etc. Un lucru deosebit este ca datorita climei extrem de blande, aici cresc o serie de nuferi subtropicali ce nu sunt de gasit oriunde.
De mentionat ar fi faptul ca statiunea Baile Felix este, de asemenea, una dintre cele mai cautate din intreaga tara. Pentru a obtine cazare la hotelul sau pensiunea dorita, recomandam planificarea sejurul cat mai din timp. Astfel, puteti obtine chiar si o serie de reduceri substantiale ce vor scadea semnificativ din costurile intregii calatorii.
Chiar daca numele de “Baile Felix” a devenit intr-un fel sinonim cu termenul de statiune balneoclimaterica, in aceasta zona putem regasi si obiective turistice speciale precum Lacul cu nuferi si lotusi ce adaposteste numeroase specii de broaste testoase, Rezervatia Naturala “Paraul Peta”, sau chiar Strandul cu valuri din Baile 1 Mai.
Proprietatile curative certificate si omologate ale Bailor Felix, precum si proprietatile oligometalice, calcice, sodice sau biocarbonatate, namolurile sapropelice sau apele termale au devenit rapid cunoscute si extrem de cautate atat de locuitorii Romaniei cat si de turisti din intreaga lume!
Climatul bland permite atat existenta cat si dezvoltarea unei paduri de foioase dense si intinse, padure ce ofera o atmosfera incomparabila in orice sezon. Statiunea Baile Felix este mai mult decat indicata pentru oamenii de toate varstele aflati in cautarea unei destinatii propice atat pentru relaxare cat si pentru tratament. Din pacate, Baile Felix au cunoscut o dezvoltare optima abia dupa revolutia din anul 1989, hotelurile, pensiunile sau vilele din intreaga statiune aflandu-se la nivelul turismului international.
Totusi, de pe lista cu obiective turistice ce nu trebuiesc ratate, ar trebui sa se afle in primul rand Pestera Ursilor (singura din tara amenajata la nivel international, vestita pentru fosilele ursului de pestera), Capela de la Haieu, cladirea Sanifarm (o fosta manastire), Biserica Ortodoxa de la Rantau, Biserica Romano-Catolica din Baile 1 Mai, Biserica Unita Greco-Catolica (construita in anul 1906), Biserica de lemn din brusturi si evident, Biserica Greco-Catolica din Baile Felix.
Desi poate are renumele nemeritat de statiune pentru oameni in varsta, Baile Felix reprezinta mult mai mult de atat. In aceasta locatie isi au locul lor atat cei mici, cat si cei tineri! Un sejur in aceasta locatie inseamna sanatate curata.

La Schela

A doua zi de Crăciun mă aşteptam să la o hoinăreală prin Galaţi care, cred că în cele din urmă nu ar fi fost o idee super grozavă. Noile persoane ce le-am cunoscut în Galaţi au avut o idee genială: să mergem la Schela la o prietenă de la biserică şi acolo să ne întâlnim cu verişorii acelei fete şi să mergem la săniuş. Zis şi făcut. Am plecat să luăm un maxi-taxi spre Schela dar am aflat că singura maşină care mergea spre Schela tocmai plecase de vreo 20 min şi se întorcea după vreo 2 ore. Am zis că luăm un maxi de Pechea urmând ca să mai mergem o bucată de drum, de vreo 2 km, pe jos dacă nu va veni cineva să ne ia cu maşina.
Zis şi făcut. Ne-am suit în maxi de Pechea iar când am coborât la drumul spre Schela am rămas fără cuvinte datorită unui peisaj foarte frumos. Un cer aproape senin, doar câţiva nori, dar de un albastru perfect şi un alb frumos de la colinele acoperite de zăpadă. De acolo am pornit spre Schela pe jos şi ne întrebam ce ar fi să vină unul din acei verişori să ne ia cu maşina, iar de maşina n-ar fi acasă să vină cu tractorul lor de la fermă. În cele din urmă a venit cineva cu maşina şi ne-a luat, am ajuns acolo acasă, eu am făcut cunoştinţă cu noii oameni, am stat puţin de vorbă în casă după care am plecat la săniuş, cu ceolofanul. :)
A fost o adevărată peripeţie la “săniuş”. A trebuit să ne facem pârtia noastră pentru ceolofane şi nu am reuşit să ne dăm decât pe burtică. Totul a fost compensat de frumuseţea soarelui care era spre apus şi care încălzea atât de frumos peisajul.
Aici am putut vedea cum unele buruieni au rezistat zăpezii, care au rămas deasupra ei iar atunci m-am întrebat dacă în vieţile noastre mai avem lucruri care străbat dincolo de lumea aceasta, care rămân deasupra acestei lumi.
Am avut parte de un apus de soare frumos, mai ales că eram între prieteni. Ne-am bucurat de el stând de vorbă în tihnă până când cineva a zis că a îngheţat :-s.
Spre seară ne-am întros de pe deal acasă unde am vorbit în continuare, am stat la masă şi am jucat un joc :D . Dar interesant a fost şi drumul spre Galaţi când nu mai eram siguri că avem sau nu maxi-taxi iar în cele din urmă am mers cu o ocazie după ce am stat în frig vreo jumătate de oră să vină maxi sau să oprească cineva.