Anunturile imobiliare – ieri si azi

Daca as fi cunoscut evolutia pietei imobiliare, modul cum preturile scad si cresc, probabil m-as fi reorientat. De ce? Simplu. Costul unui apartament poate fi comparat cu o sinusoida, care de-a lungul timpului a cunoscut suisuri si coborasuri.
 
Cu un simplu click pe motoarele de cautare, putem observa ca piata de anunturi imobiliare este suprasaturata, iar bancile au devenit mai sceptice in ceea ce priveste imprumuturile, fiind dificil sa incepi o afacere avantajoasa. In anul 2000, investirea in piata imobiliara ar fi putut aduce un profit substantial.
 
Anunturile imobiliare din acea perioada revealza faptul ca un apartament de trei camere in Bucuresti costa aproximativ 15 mii de euro. Pe atunci se construiau 1000 de locuinte pe an, iar preturile erau mai accesibile, comparativ cu perioada care a urmat. Peste opt ani, anunturile imobiliare atingeau apogeul. Acelasi apartament, care in 2000 costa 15 mii de euro, in 2008 il puteai cumpara la un pret de zece ori mai mare, adica 150.000 de euro. Cu toate acestea, cererea era mare, numarul locuintelor crescand in acelasi raport cu costurile; adica, in acea perioada se construiau 10.000 de case pe an. Multe persoane nu au stiut modul cum va decurge piata imobiliara, insa era de asteptat sa se produca o schimbare. Cei care nu au intuit, probabil au regretat, pentru ca treptat preturile au scazut. Afaceri s-au incheiat prost, blocuri au ramas neterminate. Investitorii care au inceput sa construiasca sau sa cumpere au dat gres, insa lucrurile au stat complet invers pentru proprietarii care au vandut. Anunturile imobiliare sunt dovada acestui fapt. De exemplu, un apartament cu trei camere, intr-o zona buna din Bucuresti, costa aproximativ 70 mii de euro.
 
Nimeni insa nu poate sti ce va fi in viitor, insa este interesant sa observi cum decurge lumea anunturilor imobiliare de-a lungul timpului.