Despre bac si neregulile acestuia

Cand zic despre bac, ma refer cu siguranta la examenul de bacalaureat al elevilor romani care se pare ca e din ce in ce mai haotic. Nu mai inteleg nimic saracii si nici noi astia care am trecut deja pe acolo si vedem diferentele si incredibilele schimbari nu mai reusim sa facem diferente. Eu sincer as schimba complet examenul de bac inainte de toate consultand elevii ca lor nu li se cere nici o opinie saracii. Toata crede ca ia decizii bune pentru ei. Mai ales cei din invatamant care nu au apucat sa faca macar zece clase, s-au trezit destepti sa aduca tot felul de “imbunatatiri” in sistem. In fiecare an se schimba si in zadar. Ce as schimba eu daca as avea puterea? Simplu: as anula bacul in primul rand.

Cred ca ar fi mult mai simplu ca diploma de bac sa nu fie necesara. La urma urmei nici macar nu reliefeaza nimic daca stam sa ne gandim ca e exact ca si nota la un examen la care fie invet, fie nu inveti. Pe cand diploma cu notele din liceu, foaia matricola mai exact, cu mediile la toate materiile poate sa fie relevanta si sa fie intr-adevar de ajutor. Chiar nu vad rostul bacului chiar daca si eu l-am dat. cred ca asa cei care invata ar fi si mai motivati sa invete sau cei care vor sa dea la o facultate.

Adica daca vrei sa fii desteot esti inca din clasa a noua si nu astepti clasa a doispea ca sa imveti si sa iei “examenul de maturitate” . Ma umfla si rasul cand aud din astea, la televizor. Adica toti directorii de epste 50 de an care nu au dat inca bacul sunt imaturi. Nu mai inteleg nimic din sistemul asta incredibil de prost.

Ma enerveaza la culme sa vad ca niste analfabeti oligofreni se pun ei cap la cap si dau reguli, emit legi in invatamant dupa care o natiune intreaga are de suferit pentru ca trebuie sa urmeze si apoi sa le re-urmeze in anul ce vine, ca doar modificari trebuie sa apara in fiecare an. Eu cred ca ei n-au ce face acasa si de bine ce le este ca nu fac chiar nimic, se trezesc sa mai aduca cate-o decizie in invatamant.

Nu sunt deloc de acord cu sistemul implementat. cel putin de sase ani incoace. Eu nici macar nu as mai lasa bacul. Cei care vor sa mearga la facultate sa dea un examen de admitere de profil si cu asta basta. Tot atata zapaceala ca doar nu e capat de lume daca nu ai bacul dat. E un examen in plus, un stres in plus. tezele de la disciplinele de liceu sunt suficiente cat si restul testarilor iar la final mediile care se fac intre ele. Si in plus tot se elibereaza certificat de absolvire al cursului superior liceal sau cum ii mai zice. Deci de ce si diploma de bac? de ce atatea examene? Ca la urma  urmei locuri de munca pentru toti tot nu sunt…

Daca as avea puterea sa iau decizii le-as lua, insa in nici un caz fara sa ii consult pe cei care intra in decizia respectiva in mod direct. Nu poti sa decizi viata unui om fara sa il intrebi daca vrea sau nu asa ceva. Cam asta fac cei din Ministerul Invatamantului: iau decizii stupide pe viata unor oameni fara sa ii consulte.