Cum afecteaza poluarea luminii mediul si omul

Pasarile migratoare sunt ademenite spre moarte. Cele mai daunatoare efecte ale poluarii luminii sunt asupra pasarilor. Multe sunt nocturne si migratoare, asa ca se ghideaza dupa astrii ceresti in calatoriile lor. Luminile puternice, artificiale le determina sa se loveasca de cladiri si sa sfarseasca pe un caldaram pentru ca nu mai stiu sa se orienteze corect. Practic, ele se iau dupa sursa puternica de lumina si nu mai repereaza cladirea de care este atasata. In timpul migratiilor, pasarile se lovesc in fiecare noapte de turnuri si fel de fel de cladiri inalte luminate puternic.

La prima comemorare a evenimentelor din 11 septembrie 2001, in New York au fost instalate doua tunuri de lumina pe locul fostelor turnuri gemene WTC. Rezultatul: mii de pasari zapacite de lumina nu au mai stiut pe unde sa o ia. Lumina artificiala si insectele. Noaptea, zeci de insecte dau tarcoale luminii articiale de pe strazi. Multe specii de insecte nu pot rezista atractiei irezistibile a luminii artificiale. Insectele nocturne folosesc lumina lunii pentru a calatori si nu prea iau in seama lumin artificiala. Pradatorii sau caldura prea mare a surselor de lumina artificiala decimeaza populatiile de insecte zi de zi, impiedicand reproducerea normala si ajungandu-se pana la disparitia unei intregi populatii. Si bolile se raspandesc mai usor tot din cauza luminii artificiale-insectele care sunt purtatoare ale acestor boli s-au adaptat luminii artificiale din jurul omului si sunt din ce in ce mai des intalnite pe langa casa acestuia.

In cazul tantarilor, cele mai de temut surse de boli grave, problema e mai nuantata: lumina artificiala nu prea ii atrage, insa oamenii stau mai mult timp afara noaptea pe lumina artificiala si se expun intepaturilor insectelor chiar in perioada lor activa.