CUM NE FIXAM ANCORE NLP?

Intocmai ca in experiementul lui Pavlov cu al sau catelus si reflexul conditionat, fixarea unei ancore NLP presupune asocierea unei stari cu un mecanism unic de declansare. Repetarea este cheia fixarii acestei ancore NLP atat de dorite, astfel incat, pe viitor, cand o serie de ancore NLP sunt accesate trecem intr-o stare pe care ne-am propus-o de la inceput. Ca sa intelegem mai bine cum functioneaza anumite ancore NLP sa ne gandim la urmatorul scenariu: esti in ultima zi a anului universitar din ultimul an de studiu si ai fost declarat sef de promotie cu media 10.00. Fericirea ta nu are margini atunci, simti ca plutesti, iti vine sa strigi de fericire, sa canti, sa dansezi. Atunci e momentul cand poti sa pui in aplicare ce stii despre ancore NLP. Asociaza fericirii imense un gest anume-sa zice, cerculete cu degetul aratator stang in palma dreapta. Repeta gestul de multe ori iar cand esti mai apatic, mai nefericit, nu trebuie decat sa faci acele cerculete in palma si redevii fericit. Ca sa functioneze cu adevarat, aceste ancore NLP trebuie urmate de stari neutre-de exemplu, te misti prin casa, bei un pahar cu apa, te uiti pe geam la niste copaci-dupa care repeti gestul si refaci ancora. In viitor, vom retrai experienta placuta de atunci, cand am devenit oficial sefi de promotie.

CAT DE EFICIENTE SUNT ANCORELE NLP? Eficienta unei ancore NLP depinde de mai multi factori, printre care: Intensitatea starii traite-ancora asociata unei stari puternice de fericire va rezista in timp; daca fericirea nu prea e asa de puternica, ancora nu va avea sorti de izbanda. Momentul in care ne fixam ancore NLP-doar ancorele NLP din timpul fericirii maxime vor rezista. Cat de unica e ancora. Fa ceva care nu e obisnuit, ceva pe care-l poti face zilnic-de pilda, nu asocia fericirea traita cu pocnitul degetelor. De cate ori refaci legatura gest-fericire-mai multe repetitii, ancore mai puternice. Odata stabilite, ancorele NLP te vor ajuta sa treci mai usor peste stari de spirit care te pot distruge din punct de vedere psihic.

AVEM NEVOIE DE ANCORAREA AVANSATA? Ancorarea avansata apare atunci cand fie folosim doua ancore pozitive, fie una negativa si una pozitiva. Legatura dintre cele doua ancore se face dupa ce una dintre ele este fixata prin repetitie si dupa un moment neutru intre ele-de exemplu, plimbatul prin camera cu ochii intr-un anumit punct. Inlantuirea ancorelor NLP-o ancora pozitiva+o ancora negativa-devine foarte utila in trafic, cand stam la un stop unde mai sunt in fata vreo 40 de masini care tot claxoneaza de zor. Atunci esti iritat, suparat, nu prea mai ai chef de nimic. Nu ai de facut decat sa inlantui supararea cu o stare de calm iar la urmatorul stop cand iar ai in fata 50 de masini nu vei mai fi nervos ci calm. Ancorarea avansata contribuie la stimularea creativitatii si la evolutia din punct de vedere profesional. Practica este singura care poate asigura perfectiunea ancorarii si proceselor implicate. Daca esti curios cum functioneaza si in alte domenii si vrei sa aplici pe propria piele ancorarea sub ghidajul unui profesonist, apeleaza la Echipa NLPDiscovery si programeaza-te la un curs sau seminar desfasurat conform programului de pe http://www.nlpdiscovery.ro.