Observatii botanice care ar putea schimba lumea

Fermele de alge. Numarul prea mare de alge din apropierea tarmurilor si ecosistemul tulburat de prezenta lor a dus la mai multe actiuni de eradicare a acestor plante atat de periculoase pentru mediu. Totusi, un grup de oameni de stiinta strang algele marine de la tarm si le cultiva in largul marii. De ce sa le cultive?

Simplu, pentru ca pot constitui hrana, medicamente, plastic si biocombustibil gratuit. Oamenii folosesc in productie cam 40% din ce le ofera ecosistemele de pe uscat si doar 1% din ce le ofera marea. Din cauza fertilizarii excesive a oceanelor, apar foarte multe alge. Pe de alta parte, facem rau pestilor, ii pescuim in timpul reproductiei sau ii aruncam aiurea dupa ce sunt prinsi. Algele contin vitamine, aminoacizi, minerale. Sunt folosite pentru condimente si uleiuri. Algele brune ne dau de trei ori mai mult zahar decat cel luat din sursele clasice. In Asia, Japonia, algele sunt folosite de secole. Irlanda, o tara cu traditie in utilizarea algelor, a dezvoltat un sistem de cultivare a algelor din 2010. In 2011 si Norvegia s-a angajat in proiecte similare. Observatii recente despre fungi pot duce la fungicide mai bune. Un studiu din octombrie 2014 releva modul in care fungii patogeni evita sistemul imunitar al plantelor pe care le ataca. Aceasta descoperire poate duce la o noua generatie de fungicide mai bune. Totusi, fungii patogeni reprezinta un pericol real pentru securitatea alimentatiei.

Fungii patogeni ajung in celulele plantelor prin injectarea unei proteine speciale care le permite sa treaca peste raspunsul automat al sistemului imunitar de a le ataca. Prin folosirea acestui avantaj, cercetatorii pot sa foloseasca noi fungicide care sa trateze bolile plantelor chiar inainte ca boala sa ajunge sa atace o parte din planta. Fungicidele din prezent sunt ineficiente pentru ca fungii patogeni cresc prea repede si se adapteaza la tratamentele anti-fungice.