Cazuri socante implicand sindromul Munchausen generate de proximitate

Lisa Hayden-Johnson. In 2001, fiul Lisei Hayden-Johnson s-a nascut prematur dupa o sarcina dificila. Ca urmare, a avut nevoie de asistenta medicala si de un tub pentru hranire. Femeia a inceput sa ii placa faptul ca toata lumea era cu ochii pe ea si o simpatiza din pricina micutului bolnav asa ca, atunci cand copilul se facea mai bine, ea a incercat sa fabrice o boala ca sa pastreze statutul obtinut. La televizor, femeia a mintit ca fiul sau avea o alergie grava la mancare care il putea omori si de aceea avea un tub inserat in stomac.

Din cauza altor probleme de sanatate, copilul era condamnat sa stea toata viata in scaun cu rotile. Baiatul a crezut si el, cand s-a marit, ca e bolnav, medicii la fel, si a fost supus la multe operatii inutile. Femeia a primit donatii de la anonimi, masina, bani, excursii, dar si atentie din partea premierului britanic si ducesei de Cornwall. In 2007, totul a fost devoalat de un pediatru care a vazut ca nu prea erau in regula diagnosticele puse. Pana la urma, s-a aflat totul, desi femeia spunea chiar in ziua in care urma sa fie incatusata, ca fusese asaltata sexual. A primit trei ani si trei luni inchisoare pentru comportamentul sau incredibil. Kathy Bush. Pe cand Jennifer Bush avea opt ani a fost spitalizata deja de 200 de ori si a suportat peste 40 de proceduri medicale, operatii, tratamente. Avea probleme cu sistemul imunitar, cu sistemul digestiv si mai multe crize. Apendicul, intestinul subtire, o parte din el, si vezica biliara i-au fost extirpate. Dupa fiecare vizita a mamei sale, fetita era din ce in ce mai rau, asa ca asistentele medicale incepusera sa devina suspicioase. Mama fetitei fusese vazuta ca ii dadea acesteia o substanta pe cale bucala, cu ajutorul unei seringi. In 1996 a fost arestata dupa ce alta sora medicala a facut plangere impotriva sa. La cateva zile dupa arestarea mamei sale, copila a fost dusa la un spital unde i s-au aplicat tratamente pentru nutritie defectuoasa. Socant, fetita se hranea singura cand nu era mama sa prezenta, asa ca i-au scos tubul prin care era alimentata de zile bune.

A fost plasata la o familie si a inceput sa fie din ce in ce mai bine. In 1999, mama fetitei a fost condamnata si a ispasit trei ani din cei cinci primiti, fara a avea voie la iesire sa aiba contact cu fata ei. In 2005, fetita a putut sa isi vada si mama si nu credea ca aceasta i-ar fi putut face rau.