Studii de caz fascinante din cariera lui Sigmund Freud

Daniel Paul Schreber. Freud a analizat cazul judecatorului Daniel Paul Schreber, un german care isi tine propriile memorii. Atras initial de fraze precum moartea sufletului, Freud a descoperit in Schreber o poveste fascinanta a psihozei. Povestea incepea in copilarie. Tatal pacientului, un medic, i-a interzis sa planga, i-a facut bai in apa rece pentru a-l cali si l-a obligat sa poarte un device ortopedic pana la opt ani ca sa aiba o coloana dreapta.

Ziua copilului era programata cu strictete, iar daca nu se trecea de la o activitate la alta acesta era infometat. Daca trebuia sa se administreze batai si pedepse, copilul mergea la cel care aplica pedeapsa si o accepta ca atare. Tatal sau a murit pe cand acesta avea 19 ani, iar la 35 de ani fratele sau mai mare s-a sinucis. Dupa ce a fost invins in alegeri cu tenta politica, el s-a prabusit nervos. In spital a fost diagnosticat cu o sensibilitate prea mare la zgomote, sunete, emotivitate mare, ipohondrie si balbaire puternica. Dupa sase luni a iesit din spital. Dupa opt ani de normalitate au urmat alti opt de spitalizare tot din aceleasi motive. In timpul acestor opt ani a scris o carte care l-a fascinat pe Freud. Atunci el credea ca al sau corp fusese transformat intr-unul al unei femei si ca scopul sau in viata era sa ramana insarcinat cu bebelusul divinitatii. Deziluziile sale erau centrate pe cel care il tratata si pe divinitate. Ideea ca trebuia sa devina femeie ca sa-si duca la bun sfarsit scopul in viata indica faptul ca el inca se mai temea de tatal sau si teama de castrarea facuta de parintele sau se transformasera in ideile cu femeia ce avea sa devina.

Cand divinitatea a luat locul doctorului in universul creat de pacient, doctorul a devenit o figura pe care o ura, sugerand ca pacientul se confrunta cu o atractie sexuala intensa vizavi de doctor. Pentru ca nu era satisfacuta in nici un fel, rolul doctorului a fost luat de divinitate, transformarea in femeie fiind o urmare fireasca a comportamentului ciudat impus de tatal sau.