Mancarea libaneza – aer exotic si mediteranean in acelasi timp

Libanul este situat, atat din punct de vedere cultural cat si culinar la interferenta dintre Occident si Orient. Astfel atat influente vestice cat si estice se simt in bucataria libaneza, a carei popularitate este in crestere tot mai mare in ultimii ani. Un aspect care diferentiaza bucataria libaneza de restul bucatariilor arabe este acela ca imbina sofisticarea si subtilitatea bucatariei europene cu ingredientele exotice din bucataria orientala.

Cand spunem mancare libaneza spunem mancare ideala pentru pasionatii de dieta mediteraneana, pentru ca include foarte mult amidon, fructe, legume, peste proaspat si fructe de mare, iar grasimea animala este consumata foarte rar. Puiul este mai des intalnit decat cartea rosie, iar cand aceasta face parte din meniu este de obicei vorba despre miel. Bucataria libaneza face uz din belsug de usturoi si ulei de masline, ingrediente prezente in general cam la fiecare masa. Mancarurile pot fi preparate la grill, gatite sau sotate in ulei de masline, untul sau frisca sunt foarte rar folosite cu exceptia deserturilor. Bucataria libaneza nu este neaparat specializata pe sosuri, ci se axeaza mai degraba pe ierburi, condimente si ingrediente proaspete, in functie de sezon. Trendul foarte actual in alimentatia persoanelor tinere sau a celor cu un stil de viata foarte activ si sanatos este acela de a folosi in bucatarie cat mai multe ingrediente proaspete si acest tip de bucatarie cu influente mediteraneene.

Acesta este unul dintre motivele pentru care mancarea libaneza este printre preferate dar si pentru aerul exotic adus de ingredientele din lumea araba. Felul traditional in Liban este kibbeh, un preparat prezent si in meniurile restaurantelor libaneze de la noi, o pasta din carne proaspata de miel si bulgur (o faina de grau mai putin fina) care poate fi crud, copt sau prajit. Painea este si ea foarte populara in Liban, fie consumata cu condimente si ulei de masline la micul dejun, fie ca „ustensila” la aproape fiecare masa sau ca gustare.