Creierul, cel mai iscusit „pacalici”

„Saturatia” semantica. Vi s-a intamplat sa repetati un cuvant de vreo cateva ori pentru ca dupa o vreme sa vi se pasa ca nu prea mai are sens? Daca ati constatat ca ati avut un astfel de „patinaj” nu va faceti griji, cercetatorii au studiat fenomenul si i-au pus si-un nume: saturatie semantica. Creierul incepe sa se „sature” de cuvantul respectiv si apare starea de confuzie-nu mai stiti ce inseamna cuvantul ala pana la urma. Mecanismul formarii sensului e simplu: cand rostesti cuvantul „apa” creierul gaseste imediat corespondentul semantic pentru „apa” si are grija sa le „lege” intre ele. Dar daca tot repeti „apa” de vreo 10-15 ori, creierul nu mai poate face conexiunea de fiecare data. Oamenii de stiinta au folosit cu succes acest truc prin
care pacalim creierul-sau ne pacaleste el pe noi…-pentru a tratata balbaiala.

Teoria periferica a emotiei. Sa ne imaginam ca sunteti in excursie, ati fost prin toate partile, v-ati culcat bine mersi in cortul vostru si dimineata, cand va treziti, ceva nu e in ordine. Mai precis, ursul, Mos Martin, e chiar langa cort, cu capul bagat in deschizatura lui. Te-ai astepta ca prima data sa inceapa sa-ti fie frica si sa-ti bata inima ca nebuna. Dar nu, inca o data creierul te dezamageste. Potrivit teoriei emotiei enuntata de James Lange, se intampla in felul urmator: cand vezi ursul, inima iti bate mai tare si doar dupa ce ritmul inimii e alert de abia atunci creierul se desteapta si el si spune „hei, stai putin. Trebuie sa-ti fie frica” si sunt trimise imediat semnale ale fricii in tot corpul. Unii cred, din contra, ca raspunsul bazat pe emotie este un automatism.

Earworm (viermele din urechi). Explicatia oamenilor de stiinta este ca al nostru creier se blocheaza deseori intr-o „bucla”. Un exemplu bun este atunci cand iti amintesti un vers dintr-un cantec care-ti place, insa nu mai stii restul melodiei nici macar s-o fredonezi asa, cu putine cuvintele. In creier, fenomenul se petrece asa: canti „Lasa-ma papa la mare”, apoi creierul da sa treaca la urmatorul vers insa nu stie si restul cantecului. Pentru ca nu-i plac lucrurile lasate in coada de peste, creierul se tot intoarce la acelasi vers si incearca sa termine odata melodia, si asa apar buclele. Ca sa poti canta toata melodia, incearca sa dezlegi integrame sau sa citesti un roman si-ti vei reaminti toata melodia-ideea este sa te concentrezi pe o activitate cognitiva care nu e nici prea usoara, dar nici prea grea.