Facebook: in spatele cortinei albastre

De 10 ani reteaua de socializare Facebook a intrat in viata noastra, in vocabularul nostru, suntem, unii, dependenti de ea. Pe langa avantajele evidente ale Facebook-ului-iti gasesti vechi prieteni, comunici usor cu diversi indivizi, te joci, poti face parte din diverse grupuri, asculti muzica, iti impartasesti din trairi, sentimente, momente esentiale din viata-exista si multe lucruri mai putin stiute, multe dintre ele mai putin „colorate”. Iata doar cateva dintre ele:

1. O treime dintre divorturile din 2011, de exemplu, contineau cuvantul „Facebook” la capitolul motive ale despartirii. Acuzatiile dintre soti se referau la mesaje catre diverse persoane de sex opus, comentarii dure unul la adresa altuia, prieteni care furnizau informatii despre ce face partenerul pe reteaua de socializare.
2. Islanda a folosit Facebook pentru a-si rescrie constitutia. In 1944, cand s-a dezlipit de Danemarca, Islanda a preluat constitutia daneza cu mici modificari. Dupa 2008, 25 de oameni care faceau parte dintr-un consiliu special, s-au apucat de rescris constitutia si au postat materialul pe Facebook incurajand comentariile, amedamentele, parerile altora. Actiunea s-a extins si pe Twitter si alte retele.
3. Facebook plateste 500 de dolari tuturor celor care reusesc sa „hackuiasca” reteaua si sa gaseasca „bug”-uri. Asa ca daca aveti nevoie de bani puneti mana si cautati bug-uri…
4. 83% dintre prostituate au pagini de Facebook! Conform unui studiu al Universitatii din Columbia, un sfert din clientii prostituatelor vin prin intermediul retelelor online.
5. In 2011, un barbat a avut de ales intre a-si cere scuze pe Facebook sau a merge la inchisoare. Fotograful Mark Byron din Cincinnati era acuzat de violenta domestica si a trebuit sa decida: ori facea 60 de zile de puscarie si platea o amenda de 500 de dolari, ori platea alocatia pentru copil si posta un mesaj prin care isi cerea scuze pe propria pagina de Facebook timp de 30 de zile.