Primii pasi ai diversificarii hranei bebelusilor

Prima etapa importanta din lungul drum al bebelusului prin viata o reprezinta diversificarea alimentatiei. Momentul in care sugarul de pana acum va ajunge sa simta si alte gusturi decat cel al laptelui matern sau al formulei de lapte, dupa caz, este unul extrem de important atat pentru cel mic cat si pentru familie. Dincolo de emotiile pe care le implica acest moment, trecerea la alimentatia “solida” – chiar daca nu va fi de la inceput solida in adevaratul sens al cuvantului – diversificarea necesita o pregatire temeinica si o informare cat mai exacta.

Nu toate categoriile de alimente sunt pregatite pentru prima etapa a diversificarii, exista alimente cu potential alergen foarte mare si produse care ii pot face rau bebelusului, afectandu-i sistemul digestiv, uneori pe termen lung. Momentul diversificarii alimentatiei vine, in general, la patru luni pentru bebelusul hranit cu formula de lapte din comert (Humana, Nan, Milupa etc), si la sase luni pentru bebelusii hraniti la san. Conform parerii specalistilor, pana la varsta de 6 luni laptele de mama aduce organismului sugarului un aport complet de vitamine si minerale pentru ca acesta sa se dezvolte armonios, in timp ce pentru bebelusii alaptati cu formula de lapte este necesara diversificarea mai timpurie, pentru ca cel mic sa primeasca vitaminele si mineralele necesare si din alimente. Momentul diversificarii alimentatiei sugarului vine, fara indoiala, dupa o discutie prealabila cu pediatrul care are in evidenta copilul inca de la nastere. El este cel care stie ritmul de crestere si de dezvoltare al copilului, el este cel care va sti daca cel mic este pregatit sau nu sa simta si alte gusturi, in functie de comportamentul sau si de experientele impartasite de mama in cadrul consultatiei. Tot medicul pediatru va fi cel care va oferi mamei o schema teoretica de diversificare, in care vor fi indicate alimentele permise sau nu bebelusului in prima faza a diversificarii, precum si cantitatile (orientative) pe care acesta va trebui sa le primeasca. Desigur, experienta personala a fiecareia dintre mame cu copilul ei este cea decisiva.

Fiecare mama va sti cat de pregatit este copilul ei, ce alimente ii plac sau nu, ce stari ii creeaza, iar cu timpul va sti sa armonizeze calendarul diversificarii la realitatea proprie din familia sa.