Mincinosii adevarati se cunosc… de dimineata

Minciuna are picioare scurte… ori ba. S-a constat ca vechiul proverb nu este intotdeauna adevarat, asta daca ai la tine niste cunostinte legate de manipulare si discurs bine construit. Cum recunosti un mincinos dintr-un grup de oameni, asta e intrebarea. Dupa multe studii, mincinosii au o anumita mimica si gestica, comunica mesajul intr-un mod care-i deosebeste de cei care spun adevarul, nu prea sunt constanti in afirmatii, contrazicandu-se de multe ori pe acelasi subiect. Cercetatorii care se ocupa de problematica organica a minciunii au constatat insa ca mincinosii pot fi foarte usor reperati… de dimineata. Nu va inchipuiti ca a stat cineva si a calculat cu niste formule complexe niste particularitati care apar cumva pe chip sau in primele cuvinte ale somnorosului care se trezeste dimineata cu ochii lipiti de somn. Singura concluzie pe care oamenii de stiinta au emis-o a fost aceea legata de starea de spirit pe care o avem cand ne trezim dimineata, stare care poate determina cat de mult mintim in ziua respectiva.

Astfel, cei care se scoala din pat cu un tonus ridicat, dornici sa traiasca fiecare clipa a zilei respective sunt predispusi sa minta mult mai mult pe parcursul celor 24 de ore. Celalalt tip de somnorosi, respectiv cei care discuta cu prietenii pana noapte tarziu sau stau la taclale cu iubitele in patuc pana spre dimineata, vor minti numai atunci cand organismul nu este pe deplin activ, adica atunci cand individul se afla intre somn si faza de trezire-mai pe romaneste, cand doarme pe el si se chinuie sa se duca la baie sa faca un dus pentru a pleca spre locul de munca. Cu ajutorul unor stimuli sub forma de teste sau fel de fel de activitati creative, americanii au reusit sa afle care mintea mai mult si care se trezise dimineata sau mai tarziu, spre finele zilei. Pe langa acest tip de testare, au existat si intrebari formalizate in legatura cu starea pe care o au la trezire, cand au cea mai mare energie in timpul zilei, dar si cum resimt trecerea unei zile peste organismul lor cand pun capul pe perna. Raspunsul minciunii de neoprit din timpul zilei e simplu, conform cercetarilor: creierul e obosit si nu mai poate controla impulsurile noastre, asa ca mintim de rupem daca ne trezim de la 6.00-e ca si cum ai avea doi magneti cu pol opus si ai vrea sa-i impiedici sa se atraga pana la unire.

Spre deosebire de ei, puturosii care se trezesc mai tarziu nu scapa de minciuni pe banda rulanta, insa ei mint doar cand sunt intre doua „lumi”, pana cand organismul lor e complet activ, iar starea de somnolenta dispare…